Door op 12 november 2013

PvdA Stichtse Vecht wil geld voor armoedebestrijding goed besteden

De armoede in Stichtse Vecht neemt toe. De voedselbank groeit, steeds meer mensen doen een beroep op bijzondere bijstand en schuldhulpverlening. Ook onder ZZP’ers en eigen woning bezitters vallen harde klappen.

De landelijke PvdA fractie heeft zich met succes voor deze groep ingespannen: er komt dit jaar €20 miljoen extra beschikbaar voor armoedebestrijding. Voor de jaren erna komt er nog meer extra geld, voor 2014 €80 miljoen. Voor 2013 is voor Stichtse Vecht zo’n €33.000,= beschikbaar.

Het college van Stichtse Vecht antwoordde op eerdere PvdA vragen, dat dit geld niet geclaimd wordt door Sociale Zaken, want men kan er geen bestemming voor bedenken. Het geld dat over is aan het einde van het jaar vloeit terug naar de algemene middelen.

Onvoorstelbaar, vindt de PvdA. Daarmee verdwijnt het geld in de grote pot. Samen met Maarssen 2000 en Groen Links dient de PvdA bij de begrotingsbehandeling een motie in: Motie inzet middelen armoedebestrijding.
De fracties willen dat het geld volledig wordt uitgegeven aan armoedebestrijding: daar is het voor bedoeld en daar is het ook hard nodig.

De Motie is in de raad van 12 november 2013 overgenomen door het college, behalve het punt van aanmaken bestemmingsreserve.
Dat betekent dat er in januari al een plan komt voor o.a. preventie en vroegsignalering van armoede en schulden met als dekking het extra armoedegeld van 2014 e.v., maar dat de €33.000,= van dit jaar helaas in de pot algemene middelen verdwijnt.