Door op 30 oktober 2012

Plan betaalbare starterswoningen in Vreeland onnodig uitgesteld

De PvdA vindt het belangrijk dat de plannen voor 14 betaalbare starterswoningen in Vreeland doorgaan. Met deze woningen binden we jonge mensen aan Vreeland en dat betekent voor de toekomst klandizie voor de super en de school. De provincie stelt € 70.000,= subsidie beschikbaar aan onze gemeente als we voor 1 januari 2013 starten met de bouw op het voormalige CSV-terrein in Vreeland. De wethouder had een goed uitgewerkt plan. Met een kleine aanpassing was een resterend probleem, de afwikkeling van het verkeer, op te lossen.

Ondanks het krachtige betoog van Wim Verhage in de werksessie en mijn stevige inbreng in de raad heeft de VVD-CDA coalitie besloten dat men bereid is de subsidie te laten lopen, om een schets van één van de omwonenden verder uit te werken. Daarnaast is men bereid om de woningbouwvereniging te compenseren voor meerkosten, die gemaakt moeten worden om het alternatieve plan uit te werken. Ik schat dat er ruim een ton extra aan het plan moet worden besteed, met een groot risico dat en minder betaalbare woningen gaan worden gerealiseerd.

De PvdA – en de Maarssen 2000 fracties zijn onthutst over de opstelling van de meerderheid van de raad. We korten op bibliotheek, sociale voorzieningen, wijkgericht werken, enz. omdat het water ons financieel aan de lippen staat.
Tot 2 keer toe zijn onze voorstellen voor startersleningen, een mogelijkheid om structureel iets te doen op het vlak van betaalbare woningen, naar de prullenbak verwezen: men had er toen geen cent voor over. Toch wordt zonder enig dekkingsvoorstel en onnodig nu zomaar besloten om een ton extra uit te geven. Een aanfluiting voor de coalitiepartijen: op deze wijze krijgt de gemeente de financiën nooit op orde.