Opheffing PAUW Bedrijven is nu definitief
De fractie van de PvdA Stichtse Vecht vindt het enorm teleurstellend dat de opheffing van Gemeenschappelijke regeling PAUW Bedrijven en hiermee PAUW Bedrijven nu definitief is. De raden van de 6 gemeenten hebben hiermee de afgelopen weken (tegen wil en dank van velen) ingestemd.
Met het voorstel van het GR-bestuur wordt een in onze ogen prachtig bedrijf, dat vorig jaar 60 jaar bestond, de nek omgedraaid. Iets wat de PvdA-fractie eigenlijk helemaal niet wil.
Door de positie die o.a. (de Colleges van B&W van) de Lekstroom gemeenten hebben ingenomen wordt Stichtse Vecht voor een voldongen feit gesteld. We staan als Stichtse Vecht feitelijk met de rug tegen de muur en moeten er nu maar het beste van maken.
O.a. de PvdA fractie Stichtse Vecht heeft het afgelopen jaar nog gepoogd om de partijen in de 6 gemeenten op 1 lijn te krijgen. Helaas zonder het gewenste resultaat.
Het is niet alleen teleurstellend dat PAUW Bedrijven stopt te bestaan, maar ook onverstandig en niet in het belang van de Wsw-medewerkers.
- De vraag is namelijk, of het vanuit bedrijfseconomisch oogpunt wel verstandig is om eerst een organisatie te ontmantelen (te liquideren), om vervolgens weer een heel nieuwe organisatie met een stichting e.d. op te bouwen. Met hoge frictiekosten tot gevolg. In onze ogen kapitaalvernietiging en niet nodig. Ook de bestaande GR had met een veranderopdracht toekomstbestendig kunnen worden gemaakt. Dat zien we ook elders in het land bij andere SW bedrijven gebeuren.
- Verder hebben wij onze twijfels bij de toekomstbestendigheid van de nieuw op te richten stichting Beschut.
- Op dit moment is het werkgeverschap, beschut werk en groen/ schoonmaak en de werkgeversdienstverlening in 1 organisatie ondergebracht, te weten PAUW Bedrijven. In de voorgestelde plannen wordt dit versnipperd. Wij maken ons zorgen over de integraliteit en hiermee de slagkracht. Dit is wat de PvdA betreft niet in het belang van de WSW-medewerkers.
Omdat sprake is van een onomkeerbaar proces heeft de fractie van de PvdA Stichtse Vecht tijdens de raadsvergadering op 26 september 2017 het College van B&W nog een tweetal punten meegeven.
- Het belang van het openhouden van de locatie in Breukelen; waarbij we zien dat de wethouder (Van Vossen) zich hier terecht tot het uiterste voor inzet.
- Het behoud van de succesfactoren en variëteit aan expertise van de PAUW medewerkers. In de stukken lazen we dat het team met PAUW medewerkers die zich richt op de dienstverlening aan cliënten en werkgevers (matching, bemiddeling, plaatsing, jobcoaching en begeleiding, werkgeversbenadering) wordt gesplitst en wordt overgeplaatst naar WIL, de gemeente Stichtse Vecht en de gemeente De Ronde Venen. De PvdA maakt zich zorgen over het behoud van de kennis en expertise voor de diverse doelgroepen (cliënten en werkgevers) in een te formeren lokaal werkteam. Wij hebben daarom aangedrongen op een vorm van samenwerking in regionaal verband waardoor de huidige variatie aan deskundigheid met betrekking tot de verschillende doelgroepen op zijn minst blijft behouden.
Met betrekking tot dit laatste punt heeft de PvdA Stichtse Vecht nog een motie ingediend (klik hier). Helaas heeft deze motie het niet gehaald.
De fractie van de PvdA heeft uiteindelijk met tegenzin ingestemd met het transitieplan dat voorlag, maar uit principiële overwegingen tegen opheffing van de gemeenschappelijke regeling.
Wij blijven ons inzetten voor de Wsw-ers in onze gemeente en zullen het komende veranderproces dan ook nauwlettend volgen en voorstellen doen voor verbetering daar waar de uitwerking negatief uitpakt voor Wsw-ers en/of de nieuwe doelgroep.
Inzet van de gemeente Stichtse Vecht is nu om toe te werken naar een Leerwerkbedrijf Stichtse Vecht gericht op de brede doelgroep uit de Participatiewet.
Maarten van Dijk
Fractievoorzitter PvdA Stichtse Vecht