Zorgen over Kockengen Waterproof

1 september 2018

Vrijdag 29 juni vond op het Wilhelminaplein in Kockengen in feestelijke sfeer de afsluiting plaats van projectfase 3 van Kockengen Waterproof. Een en al tevredenheid bij wethouder, aannemer, ambtenaren en zeker ook bij de aanwezige buurtbewoners.

Op de zaterdag erna, 30 juni, organiseerde de fractie van de PvdA Stichtse Vecht samen met partijgenoten uit het bestuur van de waterschappen HDSR en AGV en de PvdA-fractie in de Provinciale Staten in Kockengen een werkbijeenkomst over ‘Kockengen Waterproof’. Samen met bewoners wilden we opzet en uitvoering van Kockengen Waterproof ‘tot nu toe’ bespreken om zo mogelijk lessen te leren voor de komende periode. Aan het werkbezoek namen 20 personen deel.

Deze bijeenkomst was aanmerkelijk minder feestelijk dan die van 29 juni (afsluiting fase 3 Kockengen Waterproof). Hoewel de sfeer goed en zeer constructief was, werden er harde noten gekraakt. Bewoners van met name het oude dorp (gebied rondom de Voorstraat en de twee kerken) vrezen enorme wateroverlast als er weer een heftige regenbui losbarst boven Kockengen zoals in 2013 en 2014.

Een en ander geeft de fractie van de PvdA Stichtse Vecht aanleiding tot het stellen van de volgende technische, informatieve vragen aan het College van B&W van Stichtse Vecht.

Vragen:

1. Wat kunt u melden over de huidige onderhoudssituatie van de rioleringen en watergangen in het door mij genoemde gebied (rondom de Voorstraat en de twee kerken)?

2. Zijn er in het genoemde gebied verstopte rioleringen en watergangen?

3. Hoe is de afvoer van overtollig water na heftige regenbuien in het betreffende gebied geregeld?

4. A. Is er een plan van aanpak bij ernstige wateroverlast in het betreffende gebied? B. Zo ja, is dit plan van aanpak bekend bij de bewoners in het gebied?

5. A. Bestaat er een regeling schadeloosstelling voor calamiteiten als ernstige wateroverlast (of iets soortgelijks) bij de gemeente Stichtse Vecht? B. Zijn er in het nabije verleden schadevergoedingen versterkt in Kockengen na wateroverlast en zo ja, op basis van welke criteria?

6. A. Bent u op de hoogte van het feit dat bewoners hun woning in het betreffende gebied niet (meer) kunnen verzekeren?

B. Is er een regeling die op dergelijke situaties van toepassing is en zo ja, wat is de inhoud van die regeling op hoofdlijnen.

7. A. In welke projectfase komt het door mij aangeduide gebied (oude dorp) aan de beurt?

B. Worden er dan rioleringen en watergangen aangepast?

8. Heeft er in het nabije verleden een zgn stresstest plaatsgevonden? Zo ja, wat zijn op hoofdlijnen de resultaten daarvan?

9. Wij begrepen dat er naar aanleiding van projectfase 1 een (onafhankelijke) evaluatie heeft plaatsgevonden. Kunt u ons dat evaluatierapport toesturen?

10. Kunt u aangeven waarom de algemene klankbordgroep voor Kockengen Waterproof is opgeheven en er nu gewerkt wordt met klankbordgroepen per projectfase?