Vragen over een brug

25 september 2021

Een paar maanden geleden werd de commissie Fysiek Domein door de ambtenaren, de aannemer en de wethouder geïnformeerd over het ontwerp van de nieuwe brug over de Vecht in Breukelen. Laten we eerlijk zijn: het is een prachtig ontwerp voor een brug die weer een hele tijd mee moet kunnen.

Maar met mooie dia’s en een ronkend praatje van de aannemer zijn we er natuurlijk niet. Want het is onze taak als commissieleden om na te denken over de consequenties voor de inwoners. Wat betekent dat nou, zo’n nieuwe brug? Tussen kerst en pakweg maart is de oude brug niet beschikbaar. Auto’s moeten via Maarssen of Nieuwersluis omrijden. Voor fietsers en voetgangers komt er een pontonbrug.

Trots meldde de wethouder dat er een brandweerwagen tijdelijk aan de overkant komt te staan, en dat de brandweermannen en -vrouwen vanuit de kazerne snel kunnen oversteken met speciaal daarvoor klaarstaande fietsen om aan de overkant in de auto te springen en een brand zo snel mogelijk te kunnen blussen.

Ik vroeg toen hoe het dan zit met ambulances. Daar kwam geen antwoord op, “dat laten we schriftelijk weten.” Ik vond dat gek, want daar denk je toch over na? Het afbranden van een huis is afschuwelijk, maar nog altijd minder erg dan mensen in levensgevaar brengen omdat de ambulance niet op tijd kan zijn.

Toen de antwoorden kwamen las ik dat de Ravu (de ambulancedienst voor onze regio) hetzelfde dacht als ik. Sterker nog, zij gebruikten het woord onaanvaardbaar. Daarop stelde ik schriftelijke vragen om te weten hoe het nu verder moet. Ik begrijp het belang van een mooie nieuwe brug, maar je kan toch geen loopje nemen met de veiligheid van mensen die nu eenmaal aan de oostkant van de Vecht wonen.

‘Momenteel wordt door de aannemer onderzocht wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot een gecombineerde fiets- en voetgangersbrug en noodgebruik door een ambulance. Er wordt gekeken naar de aansluitingen op de beide oevers van de Vecht en de mogelijkheden voor het openen en sluiten van de pontonbrug voor de scheepvaart,’ aldus een woordvoerder van de gemeente. De pontonbrug zou breed genoeg zijn voor een ziekenauto. ‘Door het aanbrengen van wegneembare paaltjes wordt voorkomen dat ander verkeer gebruikmaakt van de tijdelijke voorziening.’
Wij zijn als PvdA blij met de oplossing. Wat ons betreft is het goed dat er alsnóg een voorziening komt voor de inwoners aan de oostzijde van de Vecht in Breukelen. Deze oplossing had wat ons betreft echter van het begin af aan in de plannen moeten zitten, Pas toen wij ernaar vroegen is er overleg met de Ravu geweest en een oplossing bedacht. Van harte hoop ik dat deze oplossing nooit nodig is en dat iedereen gezond blijft.

Ik vind het mooi dat het zo werkt. Met een kritische houding en een paar goede vragen kun je werkelijk iets betekenen voor de inwoners van onze gemeente.

Lukas Burgering