PvdA Stichtse Vecht komt op voor vluchtelingkinderen

23 december 2020

Meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten heeft zich aangesloten bij de zogenaamde ‘Coalition of the Willing’ om de Tweede Kamer duidelijk te maken dat zij bereid zijn vluchtelingkinderen op te vangen. In de raadsvergadering van 15 en 16 december heeft de PvdA Stichtse Vecht met een door de Gemeenteraad aangenomen motie het College van B&W opgedragen om Stichtse Vecht aan te sluiten bij The Coalition of the Willing.

De situatie van vluchtelingkinderen in Griekenland is al lange tijd erbarmelijk. Vluchtelingenwerk Nederland heeft ons duidelijk gemaakt dat dat situatie in werkelijkheid nog slechter is dat de beelden die wij soms op TV zien. Kou, angst voor corona, kinderen die bij volwassenen in tenten slapen terwijl hulpverleners ’s nachts het kamp verlaten. Het gebrek aan kampen maakt dat kinderen er maar korte tijd kunnen verblijven en dan op straat komen te staan, gaan zwerven en geronseld worden. Het voogdijsysteem in Griekenland is niet op orde. Na een paar maanden worden kinderen aan hun lot overgelaten: een asielprocedure wordt niet gestart.

Griekenland kan de vluchtelingenstroom niet aan en heeft Europese landen gevraagd 2500 kinderen over te nemen. Een aantal landen neemt een deel van hun verantwoordelijkheid, maar Nederland loopt uit de pas en komt niet over de brug met hulp. Daardoor blijven andere landen soms ook afwachten. In de Tweede Kamer heeft het onderwerp tot tweemaal toe op de agenda gestaan, maar de regering houdt de zaak af en wil hooguit in Griekenland zelf een kleine hand uitsteken. Volgens Vluchtelingenwerk een druppel op een gloeiende plaat.

Als de landelijke overheid alsnog besluit vluchtelingkinderen over te nemen, zal Stichtse Vecht een of meerdere kinderen welkom heten. Overigens gaat de zorg voor deze kinderen dan niet ten koste van zorg voor onze eigen jeugd, we hebben hier te maken met twee heel verschillende systemen van zorg en bekostiging daarvan.

De motie van de PvdA werd met 18 stemmen voor en 13 tegen aangenomen. PvdA fractievoorzitter Els Swerts: “Ons hart gaat uit naar de kinderen voor wie dit hopelijk in de toekomst een verschil gaat maken. Wij roepen de Nederlandse regering op: pak nu je verantwoordelijkheid!”

Voor de motie zie: de link