3 november 2021

PvdA kiest voor onderwijs met lef

De PvdA maakt samen met de gemeente Stichtse Vecht werk van gelijke kansen voor alle kinderen. Op basisschool de Kameleon in Maarssen gaat een pilot tegen armoede van start, later volgen nog drie scholen.
PvdA raadslid Sophia Jeddaoui heeft zich hier hard voor gemaakt en alle partijen bij elkaar gebracht. “Ook in onze gemeente zien we helaas nog scholen met een oververtegenwoordiging van kinderen uit gezinnen met lage inkomens. Armoede leidt al te vaak tot ongelijke kansen in het onderwijs. In de praktijk zien we dat achterstanden die kinderen op die manier oplopen niet of nauwelijks meer worden ingehaald.”
De gemeente kan hier een belangrijke rol in spelen, en Sophia Jeddaoui trok samen op met de wethouder Hetty Veneklaas van onderwijs om een en ander te realiseren. Scholen weten vaak precies wat er speelt in de gezinnen van de kinderen. Het uitganspunt van de pilot is dat kinderen en ouders worden geholpen zonder een heleboel regeltjes en formulieren.
Voor deze oplossing wordt samengewerkt met het Jeugdeducatiefonds (JEF). Hans Spekman, directeur van het Jef: “ Het creëren van gelijke kansen voor ieder kind is van groot belang. Voor ons allemaal. Dat ideaal wordt niet bereikt.
Het Jeugdeducatiefonds wil een bijdrage leveren aan een samenleving waarin álle kinderen hun talent kunnen ontwikkelen, óók de kinderen die opgroeien in achterstandssituaties.
Ik ben dan ook heel blij nu, voor mij als inwoner van Zuilen, ons werk ook uit te gaan voeren in Stichtse Vecht.”
Het JEF werkt met 2/3 privaat geld en is actief op basisscholen in gemeenten die met ook 1/3 willen bijdragen voor kinderen op basisscholen.