PvdA, GroenLinks en SP nemen afstand van uitlatingen wethouder Stichtse Vecht

6 juli 2023

De fracties van GroenLinks, SP en PvdA in de gemeente Stichtse Vecht reageren ontzet op de opmerkingen van wethouder Van Liempdt in het tv-programma 1Vandaag op donderdag 6 juli. In dat programma suggereerde de wethouder dat de wachtlijst voor woningzoekenden zo lang is omdat er statushouders gehuisvest moeten worden.

De drie fracties wijzen er op dat de huisvesting van statushouders geen verband heeft met de huidige woningnood. Op dit moment wachten er 182 statushouders op een woning in Stichtse Vecht, terwijl er op de wachtlijst voor een huurwoning ruim 8000 mensen staan.

Het werkelijke probleem is een schreeuwend tekort aan woningen. Alleen door woningen te bouwen kan de wachtlijst ingekort worden. En daarbij is er vooral behoefte aan sociale huurwoningen.

Van Liempdt gaf aan nee te moeten verkopen aan inwoners van Stichtse Vecht terwijl hij van de Provincie Utrecht een taakstelling krijgt om statushouders te plaatsen. GroenLinks, SP en PvdA stellen vast dat de gemeente zich niet aan haar taakstelling houdt, er worden geen statushouders gehuisvest. Dan kan dat ook niet de reden zijn dat Van Liempdt nee moet zeggen tegen een woningzoekende!

Van Liempdt pleitte in het tv-programma voor het beperken van de gezinshereniging. Per 1 juli heeft het Rijk extra geld beschikbaar voor gemeenten die gezinnen van statushouders moeten huisvesten. Geld kan dus ook niet het probleem zijn. En er staan nota bene nog meer dan 1000 woningen leeg, dus ook praktische bezwaren zijn niet erg geloofwaardig. In mei van dit jaar liet de wethouder weten dat hij werkt aan creatieve oplossingen om gezinnen van statushouders aan een woning te helpen. Het is dus onbegrijpelijk dat hij nu pleit voor het beperken van gezinshereniging. Daar gaat de gemeente niet over, en bovendien is het helemaal niet nodig, als er maar voldoende gebouwd wordt.

De drie linkse fracties vermoeden dat er meer sprake is van onwil dan van onmacht en nemen daarom krachtig afstand van de uitlatingen van de wethouder. Diens opmerkingen zijn overigens niet gedeeld met de raad, en dus rijst de vraagt of de wethouder hier namens het college sprak of alleen als voorman van zijn politieke partij.

Onlangs brachten de drie partijen een woonmanifest uit, waarin concrete oplossingen worden geboden voor het terugdringen van de woningnood. “In een gemeente zo rijk als Stichtse Vecht hoort geen woningnood te bestaan. Dat is een kwestie van willen, want dat het kan staat vast,” stellen PvdA, GroenLinks en SP. De drie fractievoorzitters, Marja van Gaalen, Tineke de Vries en Lukas Burgering laten daarom weten: “Statushouders zijn wel degelijk welkom in onze gemeente, wat deze wethouder ook zegt.”