PvdA dankt Maarten van Dijk met een seminar voor 20 jaar actieve politiek

30 september 2022

Op vrijdag 23 september kwamen zo’n 60 lokale politici van Stichtse Vecht, leden van de PvdA en tal van andere genodigden bijeen in de Pauluskerk in Breukelen om Maarten van Dijk te bedanken voor zijn grote inzet voor de inwoners van Stichtse Vecht in de lokale politiek. Van SP tot VVD waren vertegenwoordigd, evenals het College. Henk Nijboer (Tweede Kamer PvdA), Inge van Dijk (Tweede Kamer CDA), Jeroen Willem Klomps (oud-wethouder VVD) en Cees Koomen (Nyenrode Business University) spraken onder leiding van PvdA fractievoorzitter Lukas Burgering samen met Maarten over alle taken die afgelopen jaren vanuit het Rijk naar de gemeentes zijn gegaan. “Het seminar is het afscheidskado van de PvdA aan Maarten na 20 jaar actieve politiek in Stichtse Vecht en Maarssen. Zijn succesvolle wethouderschap van afgelopen 3 jaar was een kroon op zijn inzet, waar we zeer trots op zijn. Maarten is bijzonder deskundig op het gebied van gemeentefinanciën. Daarom wilden we als dank en eerbetoon graag met hem napraten over de enorme veranderingen van de afgelopen jaren, waar veel taken naar gemeenten kwamen, maar vaak met te weinig geld. Is dat nou een ramp of een zegen?”, opende Lukas Burgering de middag.

Een simpel antwoord op deze vraag kon natuurlijk niet gegeven worden. Over een paar zaken waren veel aanwezigen het wel eens: taken dicht bij de burger organiseren is een goed uitgangspunt. Dat dit te snel en met te beperkte middelen is gedaan ook. De beruchte trap-op-trap-af, waarbij de gemeente minder geld krijgt als het rijk minder uitgeeft, maakt dat de gemeente begroting als een jo-jo heen en weer gaat.

Met enige moeite kon de discussie worden beëindigd zodat de hoofdpersoon Maarten van Dijk nog een laatste boodschap kon meegeven. “In die ruim 20 jaar is veel gebeurd. Met de PvdA hebben we electorale successen maar ook teleurstellingen meegemaakt. Ik heb 9 burgemeesters meegemaakt en talloze wethouders. We gingen van het compacte gemeente Maarssen naar het uitgestrekte Stichtse Vecht; van naar sigaren ruikende raadsstukken in een grote envelop naar een modern raadsinformatiesysteem; 4 verschillende raadzalen van Goudestein tot het Koetshuis; van 3 lokale kranten naar 24/7 sociale media. Wat niet is veranderd is de grote betrokkenheid die ik heb gezien en ook nu zie bij onze raadsleden en bestuurders. Petje af! Ik wens Stichtse Vecht een behouden vaart, waarbij voor mij drie kernwoorden centraal staan: perspectief, communicatie en uitvoeringskracht. Dank jullie wel!”

Wilma Jansen, afdelingsvoorzitter van de PvdA Stichtse Vecht, is dik tevreden. “Ik kreeg direct na de bijeenkomst een mail van een inwoner buiten de PvdA die me oprecht wilde bedanken voor de middag. Hij benoemde de waardevolle en sfeervolle middag, waarbij een diversiteit van mensen elkaar vanuit wederzijdse betrokkenheid hebben ontmoet. Daar word ik natuurlijk echt blij van en is in de eerste plaats te danken aan de jarenlange inzet van Maarten.”