Mooie ontwikkeling Harrijnweg 5, inclusief belangrijke MOBW woningen

28 maart 2021

Op 2 maart zijn in de raad de kaders besproken en vastgesteld voor de ontwikkeling van maximaal 20 woningen op het terrein van het voormalig dierpension aan de Harrijnweg 5, aan de noordgrens van Zwanenkamp in Maarssenbroek. Er was veel steun voor de voorgestelde ontwikkeling. Ook de PvdA Stichtse Vecht steunde het voorstel van harte.

Discussie was er o.a. nog over de 6 sociale huurwoningen voor de doelgroep Maatschappelijke Opvang en Beschermd Wonen (MOBW). Vanaf 2022 is gemeente Stichtse Vecht wettelijk verplicht mensen op te vangen uit deze doelgroep. Dat zijn mensen die problemen hebben (gehad), zoals bijvoorbeeld een psychische aandoening of een licht verstandelijke beperking, verslaving of schulden. Vaak is er een combinatie van problemen. Deze mensen werden tot nu toe meestal opgevangen in een instelling, vaak in de stad. Dat gaat veranderen. Daarvoor zijn geschikte woningen nodig, waar deze mensen goed begeleid worden. Uit een enquête onder 20 omwonenden is gebleken dat 65% van de ondervraagden liever geen invulling voor de MOBW doelgroep in dit plan wil opnemen als er woningen komen. PvdA Raadslid Douwe van der Wal is warm voorstander van deze woningen omdat hij zelf gezien heeft hoe belangrijk deze zijn.

“Toen ik opgroeide als jochie in Friesland kwam een kennis van mij soms bij ons langs. Hij kwam meestal op een Zundap. Dat type oude motors zie je niet zo veel meer. In de loop der jaren ging het wel op en neer met zijn welzijn. Soms hoorde ik thuis verhalen waaruit ik opmaakte dat het niet altijd goed ging met hem. Als kind maakte ik de aanname dat hij kon kiezen welke dingen hij deed in zijn leven. Maar na een aantal jaren begon ik te merken dat hij een mentale ziekte had waardoor hij niet altijd een vrije keus leek te hebben in wat hij deed. Hij dreigde steeds dieper in de ellende te komen. Gelukkig besefte hij dit na enige jaren en zocht hij hulp. Uiteindelijk lukte het hem uit die vicieuze cirkel te komen. In een “MOBW woning” werd hij begeleid naar een zelfstandig leven. Deze combinatie van begeleiding en een zelfstandig leven gaven hem de kracht en de wil om er zelf voor te knokken. Toen ik hem weer eens sprak heeft hij me laten inzien wat het belang was van die MOBW woning om zijn leven weer in het gareel te brengen. Ieder van ons kan overkomen wat die kennis overkwam. Met deze plannen realiseren we een aantal MOBW woningen in Stichtse Vecht waarmee deze mensen, net als mijn kennis, zijn of haar leven weer op de rit kunnen krijgen.”