Geen urgentie bij gemeente om iets te doen tegen energiearmoede

8 oktober 2022

Een artikel van de  RTV Stichtse Vecht beschrijft hoe de gemeente de urgentie niet ziet om iets te doen aan energie armoede:

Tijdens de politieke commissie sociaal domein van dinsdag 4 oktober jongstleden, stonden twee moties met betrekking tot energiearmoede op de agenda. Uit het debat blijkt dat een meerderheid van de politiek de gekozen strategie van het college van B&W ondersteunt. Die zet in op informatieverstrekking naar inwoners en het verwijzen naar het juiste loket. Extra financiële steun voor minima en gezinnen met een middeninkomen – zoals in buurgemeente Utrecht het geval is – is in Stichtse Vecht niet te verwachten.

Raadslid Sophia Jeddaoui van de PvdA refereerde in de commissie aan de verruiming van regels in de gemeente Utrecht. Die deur werd hard door commissielid Kenneth de Boer van Lokaal Liberaal – de grootste politieke partij in Stichtse Vecht – dichtgegooid: ‘Ik hoor u een vergelijking maken met Utrecht. Volgens mij zitten we hier in Stichtse Vecht en hebben we te maken met de problematiek van Stichtse Vecht en ik zou u willen vragen te richten op deze gemeente.’ Een makkelijke manier om de suggestie te pareren; immers minima zijn niet plaatsgebonden. Uit openbare bronnen blijkt dat in Stichtse Vecht 4,20% procent van de huishoudens een inkomen heeft op of rond het sociaal minimum. Studentenhuishoudens en huishoudens met een onvolledig jaarinkomen zijn hierin niet meegenomen.

Concreet stond in de commissie de behandeling van twee moties ter behandeling. Deze moties zullen tijdens een volgende raadsvergadering ter besluitvorming aan de raad worden aangeboden. D66 en de PvdA willen dat er in Stichtse Vecht een meldpunt energielasten voor inwoners, organisaties en bedrijven wordt ingesteld.

Wethouder Van Vliet ondersteunt de motie want zij vindt dat er al gewoon wordt gedaan. Sophia Jeddaoui PvdA: ‘Ik mis de urgentie bij de wethouder. De antwoorden zijn helder maar ik mis de urgentie. In tijden van crisis kan je niet blijven navel streven. Dan moet je handelen. Waar het vorig jaar overleven was daar gaan mensen nu echt over het randje.’

Natuurlijk zal de PvdA zich blijven inzetten voor de inwoners van Stichtse Vecht om iets te doen tegen energiearmoede.

Lees hier het hele artikel: https://rtvstichtsevecht.nl/nieuws/artikel/geen-extra-financiele-steun-vanuit-gemeente-te-verwachten-in-strijd-tegen-energiearmoede