Zelf kwam ik voor het eerst in aanraking met Stichting Leergeld in Friesland. Niet omdat ik zelf uit een arm gezin kom, maar omdat ik door de directeur gevraagd werd om de stichting in Drachten te ondersteunen. Het motto van de directeur was: “Alle kinderen moeten met alle activiteiten mee kunnen doen”, en mijn kennis en kunde waren hierbij nuttig. Zo werd ik in de stichting geïntroduceerd, en maakte ik kennis met vele vrijwilligers.
Stichting Leergeld draait op vrijwilligers, die ervoor zorgen dat kinderen bijvoorbeeld een fiets, een blokfluit of een lidmaatschap van een sportvereniging krijgen. Stichting Leergeld helpt zo heel praktisch: niet met praatjes of een cheque voor de ouders, maar met concrete hulp voor een kind. Daar heeft een kind vaak het meeste aan!
Niet alleen de vrijwilligers hebben een groot hart voor het kind, maar ook mensen uit het bedrijfsleven kunnen helpen. Zij kunnen hun invloeden en contacten aanwenden, om bijvoorbeeld die fiets geschonken te krijgen. Alhoewel er geen geld wordt uitgewisseld, wordt er natuurlijk wel overlegd met de ouders. Een ouder weet vaak wat het beste is voor het kind. Door zo’n gesprek komen vraag en aanbod al snel bij elkaar, en hebben winkeliers en ondernemers ook de kans om een kind te helpen. Het is dus nuttig als er ondernemers zitten in het bestuur van de lokale Stichting Leergeld.
Ik was, en ben nog steeds, erg te spreken over de aanpak en het doel van Stichting Leergeld.
Bij de vorige verkiezingen was ik dan ook volkomen geschokt toen ik hoorde dat er geen Stichting Leergeld was in Stichtse Vecht. Tijdens de campagne heb ik dan ook overal waar ik kon, geroepen dat er een Stichting Leergeld moet komen in onze gemeente. Ook binnen de PvdA hebben wij ons er toen sterk voor gemaakt, met goed resultaat. Stichting Leergeld werd genoemd in het College Werkprogramma van de toenmalige coalitie. Helaas kwam hier nog geen zichtbaar vervolg op. De PvdA heeft toen een motie ingediend waarin de gemeente werd opgeroepen tot directe actie over te gaan om Stichting Leergeld van de grond te laten komen zodat de kinderen van onze gemeente daar al met ingang van 1 september, het begin van het nieuwe schooljaar gebruik van konden maken.
Inmiddels is Stichting Leergeld ook in Stichtse Vecht van start gegaan, met dank aan onze wethouder Van Dijk. Met een toegekende subsidie van 17.000 voor 2019 en 2020 kan de Stichting een goede start maken om de eerste kinderen te ondersteunen.
Ik kijk uit naar de bloei en groei van de Stichting. Maar vooral kijk ik uit naar de kinderen die op hun nieuwe fiets naar school kunnen, of kunnen sporten omdat hun lidmaatschap betaald wordt via de U-pas, en hun voetbalschoenen door Stichting Leergeld.