Zoektocht naar locatie nieuw afvalscheidingsstation Stichtse Vecht

13 oktober 2018

In de commissie Fysiek Domein (9 oktober) lagen de uitgangspunten ter bespreking op tafel voor een nieuw te realiseren afvalscheidingsstation in Stichtse Vecht. De drie bestaande gemeentelijke afvalscheidingsstations in Maarssen, Breukelen en Loenen zijn verouderd en voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd op gebied van serviceverlening aan de inwoners, duurzaamheid, ruimtelijke mogelijkheden, ontsluiting en kostenefficiency. In het coalitieakkoord is de ambitie uitgesproken om in deze raadsperiode een besluit te nemen over de locatie voor een nieuw afvalscheidingsstation en dit aan de raad voor te leggen.

 

Om te komen tot een nieuwe locatie moeten de randvoorwaarden en uitgangspunten voor de nieuwe locatie worden vastgesteld. Op basis van de vastgestelde uitgangspunten kan het uitgevoerde locatieonderzoek van enkele jaren geleden worden geactualiseerd. Planning is vervolgens om uiterlijk in 2022 een nieuw, modern en centraal gelegen afvalscheidingsstation te realiseren in Stichtse Vecht.

 

De meerderheid van de commissie Fysiek Domein kon zich vinden in de uitgangspunten die voor lagen. Dit betekent dat de meeste partijen in kunnen stemmen met het realiseren van nieuw afvalscheidingsstation in het geografische midden van de gemeente. Dit betekent concreet Breukelen en directe omgeving.

 

De fractie van de PvdA Stichtse Vecht is een voorstander van het realiseren van een goed geoutilleerd afvalscheidingsstation in onze gemeente, maar heeft hierbij verzocht om naast het nieuwe afvalscheidingsstation een verzameldepot te realiseren in de omgeving van Loenen voor een aantal veelvoorkomende afvalstromen. De PvdA vindt het namelijk belangrijk dat de inwoners in de noordelijke kernen er zeker van kunnen zijn dat zij voor een aantal veelvoorkomende afvalstromen ook in de buurt terecht kunnen. Hiervoor zullen we bij de raadsbehandeling een amendement indienen.

 

Het voorstel van de PvdA om het Groenbedrijf van PAUW Bedrijven (Groen Werk) als optie mee te nemen in de ontwikkeling wordt toegevoegd aan het overzicht met randvoorwaarden.