In gesprek met wethouder Van Dijk over de Coronacrisis
We bevinden ons in een onwerkelijke situatie. Velen vrezen voor hun werk en inkomen. De impact van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is ook in Stichtse Vecht groot. In dit interview op RTV Stichtse Vecht legt PvdA wethouder Werk, Inkomen en Economie Maarten van Dijk uit hoe de gemeente inwoners en ondernemers steunen.
“Zeker zijn van werk en inkomen, daar sta ik voor als PvdA wethouder Werk & Inkomen en Economie”, aldus van Dijk. “Het is belangrijk dat we onze inwoners en ondernemers actief informeren en hulp bieden in deze moeilijke periode.”
Bij de gemeente zijn een groot aantal zelfstandigen/ ZZP-er dat een beroep doet op de TOZO-regeling (Tijdelijke Ondersteuningsmaatregel Zelfstandig Ondernemers): bijna 1.500 aanvragen tot nu toe. Het aantal aanvragen voor een bijstandsuitkering dat de gemeente de afgelopen periode ontving is meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.
Alle bijstandsgerechtigden ontvingen een extra nieuwsbrief Werk & Inkomen van de gemeente met informatie en tips voor hulp en inkomensondersteuning in tijden van corona. Daarnaast is er een versnelde procedure ingesteld voor het aanvragen van een bijstandsuitkering. De zoekperiode die normaliter geldt voor jongeren (tot 27 jaar) die een bijstandsuitkering aanvragen passen we nu tijdelijk niet toe. Op deze wijze zorgen we voor snelle duidelijkheid en inkomenszekerheid voor inwoners die in de knel komen. Ook staat de gemeente financieel garant voor de Voedselbank Stichtse Vecht, zodat inwoners die afhankelijk zijn van de Voedselbank zeker kunnen zijn van hun hulp en ondersteuning.
Ook alle ondernemers in Stichtse Vecht ontvingen een brief waarin de belangrijkste rijks- en lokale financiële regelingen uitgelicht worden die ondernemers financiële steun kunnen bieden als zij door de maatregelen tegen corona in de problemen dreigen te raken. Eind april is de gemeente bovendien gestart met de campagne “Koop Lokaal” om inwoners te stimuleren de lokale ondernemers (winkeliers, restaurants e.d.) te steunen door vooral lokaal inkopen te doen.
Van Dijk: “Het is goed te zien dat deze moeilijke periode ook het beste in mensen naar boven brengt. Mensen helpen elkaar, met grote en kleine initiatieven. Inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers verzinnen creatieve manieren om het dagelijks leven dragelijker, leuker en mooier te maken. Ondertussen werk ik als wethouder al ruim 7 weken vanuit huis. De overleggen vinden digitaal of telefonisch plaats. Als college van B&W vergaderen we via FaceTime. Het grootste deel van de medewerkers van de gemeente werkt ook vanuit huis. We zoeken naar andere manieren van werken, informatievoorziening, inspraak en participatie.”