Door op 19 september 2011

WMO nu al op scherp

De PvdA heeft het samen met Maarssen 2000 wethouder Verkroost heel lastig gemaakt. En daar was ook alle reden voor. De kosten voor de WMO stijgen flink. Toch wil het College fors bezuinigingen op de WMO, met maar liefst €350.000,-. Dat is geen harmoniseren meer.

In de voorjaarsnota stelde het College al, dat het WMO-budget niet mag stijgen. Met een toenemend beroep op de WMO is dat volgens hen alleen maar mogelijk door te bezuinigingen op de uitvoeringskosten en door op andere verstrekkingen te bezuinigen. Dan gaat het bijvoorbeeld over het verstrekken van woon- en vervoersvoorzieningen en de regiotaxi. Stilstaan (van het budget) is dus eigenlijk achteruitgang.

De WMO-notitie, waaraan op dit moment wordt gewerkt, zet volgens de PvdA mensen op het verkeerde been. Onder de dekmantel van een technische harmonisatie, worden deze bezuinigingen doorgevoerd. Met het uitgangspunt van harmonisatie is niets mis: alle inwoners hebben gelijke rechten. Anders dan bij eerdere harmonisaties wordt bij de WMO echter consequent gekozen voor de regeling die gebruikers het meeste kost. Dat betekent bijvoorbeeld dat er voor inwoners uit de voormalige gemeenten Breukelen en Loenen meer eigen bijdragen worden gevraagd. Het betekent ook dat 1/3 van de ouderen uit de voormalige gemeente Loenen hun pas voor de regiotaxi kwijt gaan raken.

Het meest kwalijke in de plannen vindt de PvdA het niet meer in behandeling nemen van aanvragen voor zogenaamde gebruikelijke voorzieningen tot €350,-. Zelden is het zo, dat een oudere alleen een douchestang nodig heeft. Wie een douchestang nodig heeft, heeft wellicht ook een verhoogde toiletpot, een toiletstang en een sta-op stoel nodig. De kosten kunnen dan flink oplopen. Zolang elk van deze voorzieningen afzonderlijk onder de €350,= blijft, ziet het College het als gebruikelijke voorziening en draagt de gemeente geen cent bij.