Volwassen democratie

9 februari 2019

Zoals u inmiddels heeft begrepen, worden de winkeltijden op zondag in Stichtse Vecht aanzienlijk verruimd: van 10 uur ’s ochtends tot 20 uur ’s avonds. De PvdA Stichtse Vecht was het eens met een verruiming, maar pleitte tevergeefs om die te beperken van 12 tot 20 uur. Volgens ons moet je immers in een volwassen democratie rekening houden met de gevoelens van de minderheid. Zeker als zo’n uitbreiding een minderheid echt raakt. De meerderheid van de raad was echter niet gevoelig voor dit argument.

Waar we ook problemen mee hadden, was het ‘feit’ dat niet is onderzocht of er wel behoefte aan die verruiming bestaat. Noch onder winkeliers, noch onder consumenten. De 75 winkeliers in Bisonspoor gaven in elk geval via hun vereniging het signaal af geen behoefte te hebben aan een verruiming. Van de overige winkeliers, er zijn er in totaal 408 (telling augustus 2018) weten we eigenlijk niets!!! En dan toch zo’n maatregel?

Ook vroegen we ons af of er niet eerder sprake is van schijnvrijheid dan van vrijheid voor winkeliers: als je concurrent opent, moet jij ook wel. Dus hoezo vrijheid?

Maar helaas, de meerderheid van de raad besliste anders. Wel kregen we complimenten voor onze argumentatie. Maar ja, daar koop je niet zo veel voor. Ook niet op zondag …