In mei stelde de fractie van de PvdA Stichtse Vecht tot tweemaal toe raadsvragen aan het College van B&W van Stichtse Vecht over de verhuur van een van de sociale koopwoningen voor 1.700 euro per maand en de toewijzing van de sociale koopwoningen die zijn gerealiseerd op het voormalig CSV terrein in Vreeland. In reactie op de raadsvragen van de PvdA gaf het College van B&W aan dat de projectontwikkelaar 9 van de 12 woningen aan kandidaten uit onze doelgroep had toegewezen, namelijk aan mensen die een sociale huurwoning of goedkope koopwoning achterlaten in Stichtse Vecht zodat er o.a. sociale huurwoningen vrijkomen voor ander inwoners in onze gemeente. Het College van B&W gaf toen aan dit vanuit volkshuisvestelijk oogpunt als een mooi resultaat te zien, waar we het als PvdA niet mee eens waren. Verder werden we half juni geconfronteerd met het feit dat er wederom een sociale koopwoning aan de Lion Cachethof te huur werd aangeboden voor 1.700 euro per maand.
Voor de PvdA fractie was dit alles aanleiding voor nader onderzoek en het aankondigen van een interpellatiedebat. De PvdA vindt namelijk dat álle 12 de sociale koopwoningen terecht moeten komen bij de doelgroep waarvoor het is bedoeld. Zeker ook omdat er bij inwoners uit Stichtse Vecht meer dan voldoende interesse én noodzaak is en was voor deze woningen en er in de overeenkomst met de ontwikkelaar een voorrangspositie was afgesproken voor inwoners van Stichtse Vecht die een sociale huurwoning of goedkope koopwoningen zouden achterlaten.
Uit nader onderzoek door de fractie van de PvdA en met ondersteuning van leden van de fracties van CDA en Lokaal Liberaal is vervolgens gebleken dat er 3 woningen waren verkocht aan inwoners buiten de gemeente (een inwoner uit Utrecht, een inwoner uit Hooglanderveen en een inwoner uit België). Verder waren er redenen om te twijfelen over de intenties waarmee deze 3 woningen waren gekocht, niet vanuit volkshuisvestelijk oogpunt, maar als zogenaamd beleggingsobject. Dat kan wat de PvdA betreft niet de bedoeling zijn.
Het is goed dat het College van B&W de signalen uiteindelijk adequaat heeft opgepakt door de projectontwikkelaar te ontbieden en ervoor te zorgen dat nu 2 van de 3 woningen alsnog als sociale koopwoning worden aangeboden voor inwoners uit Stichtse Vecht. De uitkomst van het gesprek van het College van B&W met de projectontwikkelaar op donderdag 28 juni jl. stemt ons daarom positief. Verder zijn we blij dat het College klip en klaar aangeeft dat het noodzakelijk is om de randvoorwaarden met betrekking tot zelfbewoning/het tegengaan van onderhuur van sociale koopwoningen voor toekomstige projecten verder aan te scherpen. Reden voor de fractie van de PvdA om het verzoek om een interpellatiedebat in te trekken.
Waar echter nog geen duidelijkheid over is, is wat dit betekent voor andere lópende projecten binnen de gemeente Stichtse Vecht waar sprake is van het realiseren van sociale koopwoningen. Ook willen we weten of de 3e woning die nu wordt verhuurd op termijn ook opnieuw als sociale koopwoning op de markt wordt gebracht.
Bovenstaande was voor de fractie van de PvdA Stichtse Vecht aanleiding voor het stellen van een aantal mondelinge vragen aan het College van B&W in de raadsvergadering van 10 juli 2018.
Uit de beantwoording door het College van B&W van de gestelde vragen kwam naar voren dat ook de 3e woning die nu wordt verhuurd op termijn (als de verhuur op enig moment eindigt) ook opnieuw als sociale koopwoning op de markt wordt gebracht. Daar zijn wij natuurlijk erg blij mee. Dit betekent dat uiteindelijk alle 12e sociale koopwoningen terecht komen bij inwoners uit Stichtse Vecht die of een sociale huurwoning achterlaten of een goedkope koopwoning.
Na de zomer gaat de raadscommissie Fysiek Domein met de wethouder in gesprek over de aanscherping van de regels bij sociale koopwoningen in andere lopende en toekomstige woningbouwprojecten.