11 augustus 2018

Raadsvragen PvdA Stichtse Vecht over begeleiding kwetsbare jongeren naar werk

Veel jongeren in het praktijkonderwijs zijn dagelijks in spanning rond de vraag hoe zij straks aan het werk kunnen komen en hoe zij later hun rekeningen kunnen betalen. Zij hebben vaak geen netwerk waarop zij terug kunnen vallen voor hulp bij een baan. Jobcoaches helpen dankzij een EU-bijdrage leerlingen met de begeleiding naar werk. Deze begeleiding is succesvol, maar dreigt te gaan verdwijnen omdat er op korte termijn geen zicht is op nieuwe middelen vanuit Europa. De consequenties zijn drastisch: de komende drie jaar is er geen geld voor begeleiding, jobcoaches verliezen hun baan en ruim 65.000 kwetsbare jongeren landelijk krijgen geen ondersteuning meer.

Dit is voor de PvdA Stichtse Vecht aanleiding geweest om raadsvragen te stellen aan het College van B&W van Stichtse Vecht. De PvdA wil dat jongeren namelijk zeker zijn van een goede start op de arbeidsmarkt.

Raadsvragen PvdA Stichtse Vecht:

1.       Kent u het bericht ‘EU-subsidie voor kwetsbare leerlingen vroegtijdig leeg’? https://www.trouw.nl/home/eu-subsidiepotje-voor-kwetsbareleerlingen-vroegtijdig-leeg~a7673388/ ?

2.       Kunt u aangeven of en zo ja hoeveel jongeren in onze gemeente niet meer naar werk begeleid worden door het wegvallen van deze zogenaamde Europees Sociaal Fonds -gelden (ESF)?

3.       Kunt u aangeven hoeveel fte, in de vorm van jobcoaches en stagebegeleiders, verloren gaan door het wegvallen van deze middelen?

4.       Deelt u de mening van de PvdA Stichtse Vecht dat kwetsbare jongeren niet de dupe mogen worden van gekissebis over centen? Zo ja, wat gaat u doen om deze begeleiding te garanderen? Zo nee, waarom niet?

5.       Kunt u een inschatting maken van de gevolgen voor deze jongeren in onze gemeente door het wegvallen van deze begeleiding?

6.       Bent u met de PvdA van mening dat het zeer belangrijk is dat deze jongeren naar werk begeleid worden en niet langs de kant van de arbeidsmarkt komen te staan?

7.       Is het college bereid om via cofinanciering (opnieuw) bij te dragen aan de projecten voor werkbegeleiding?

8.       Is het college bereid om bij staatssecretaris Tamara van Ark haar zorgen te uiten over het niet begeleiden van kwetsbare jongeren naar werk? Zo ja, wanneer bent u voornemens om dit te doen? Zo nee, waarom niet?

Namens de fractie van de PvdA Stichtse Vecht,

Els Swerts, raadslid.