PvdA Stichtse Vecht in gesprek met College van B&W over CollegeWerkProgramma

17 juni 2018

Op uitnodiging van het College van B&W van Stichtse Vecht is de fractie van de PvdA Stichtse Vecht op zaterdag 16 juni met het College van B&W in gesprek gegaan om mee te denken over de uitwerking van het coalitieakkoord in een CollegeWerkProgramma. De fractie van de PvdA heeft het erg gewaardeerd dat fracties de mogelijkheid hiertoe werd geboden en heeft een open en constructieve houding van het College ervaren.

Fractievoorzitter Maarten van Dijk: “Tijdens het gesprek met het College van B&W hebben wij de voor ons belangrijke thema’s / opgaven voor de komende jaren toegelicht.”

De fractie van de PvdA Stichtse Vecht ziet graag dat aan o.a. de volgende thema’s/ opgaven de komende raadsperiode prioriteit wordt gegeven:

·       Voldoende betaalbare woningen: wat de PvdA betreft 30% sociale huur bij nieuwbouwprojecten en daarnaast aandacht voor betaalbare koop (onder voorwaarden) en middenhuur. Focus zal moeten liggen op woningen voor senioren, jongeren en starters.

·       Transformatie Sociaal Domein: inzetten op preventie, direct de juiste zorg (meer specialisme aan de voorkant) en het voorkomen van dure vormen van zorg middels het versterken van de onderlinge verbondenheid in de samenleving als geheel. Vereiste hierbij is een adequaat vangnet voor wie dat nodig heeft.

·       De veranderde bevolkingssamenstelling, waarbij sprake is van een sterke vergrijzing en minder verjonging, vraagt om een toekomstgericht ouderenbeleid. Verder ziet de PvdA graag dat er fors wordt ingezet op de aanpak van eenzaamheid en op preventie door leefstijladviezen.

·       Het tegengaan van armoede, speciaal bij kinderen, door optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van het minimabeleid en de inzet van het structurele budget van 200.000 euro per jaar dat de gemeente van het Rijk krijgt voor de bestrijding van kinderarmoede.

·       Duurzaamheid/ Energietransitie: hoe zorgen we ervoor dat we toewerken naar een klimaat neutrale gemeente? Van belang is dat de maatregelen die hiervoor moeten worden genomen voor inwoners met kleine en middeninkomens ook te betalen zijn. We gaan voor een ambitieuze duurzaamheidsagenda: waarbij het gaat om o.a. het verduurzamen woningen en gebouwen, nieuwe vormen van energie, klimaatadaptatie (regenwater in de grond).

·       Integraal economisch beleid (ondernemerschap, onderwijs, werkgelegenheid): De PvdA pleit voor het realiseren van meer werkgelegenheid/ banen voor onze inwoners (actieplan Stichtse Vecht WERKT!), het realiseren van een vakopleiding gericht op bijvoorbeeld duurzaamheid (Duurzaamheidscollege) en samenwerking met kennisinstellingen. Als gemeente zullen we meer moeten profiteren van onze ligging in de driehoek Amsterdam, Utrecht, Schiphol.

Naar wij begrepen zal de uitwerking van het CollegeWerkProgramma na het zomerreces worden besproken in de gemeenteraad.