“Parkeren en Bisonspoor” nu en in de toekomst

1 december 2018

De wijk Bisonspoor is volop in ontwikkeling. In september 2018 is er een nieuwe parkeergarage gerealiseerd. De komende periode zal het marktplein worden heringericht en vinden er verbouwingen plaats aan het winkelcentrum. Verder zijn er plannen voor het realiseren van diverse woontorens, een nieuw politiebureau en een gezondheidscentrum. Naast de positieve effecten hiervan zijn er ook kanttekeningen te plaatsen. Zo zal de druk op Bisonspoor, maar ook omliggende wijken als Antilopespoor, Waterstede, Duivenkamp en Kamelenspoor, de komende periode flink toenemen. Naast een toename van het verkeer, is met name het parkeren een groot knelpunt.

Ondanks al deze nieuwe ontwikkelingen zal het aantal beschikbare parkeerplaatsen namelijk per saldo juist afnemen. De nieuwe parkeergarage biedt weliswaar capaciteit aan 1.100 auto’s (tegen 1.000 in de twee oude parkeergarages), maar daar staat tegenover dat het aantal openbare parkeerplaatsen met ca. 250 zal afnemen. Bovendien geldt er in de nieuwe parkeergarage een betaald parkeren regime na 4 uur parkeren. De teller start dan al bij 5 euro. Hier wringt hem de schoen. Met als resultaat een toenemende parkeerdruk in de wijk Bisonspoor en omliggende wijken. Bewoners van o.a. het Safari-complex ervaren nu al problemen met het vinden van een parkeerplek. Als de bijna 150 parkeerplaatsen op het marktplein binnenkort verdwijnen neemt de parkeerdruk in dat gedeelte van Bisonspoor (de noord kant van de wijk) alleen maar verder toe.

Voor de PvdA Stichtse Vecht staat de leefbaarheid in de wijk Bisonspoor en omliggende wijken centraal, nu en in de toekomst. Dit vraagt om serieuze oplossingen. De PvdA wil dan ook van het College van B&W weten welke oplossingen zij ziet op korte en lange termijn voor de problemen m.b.t. de toenemende parkeerdruk. Wat de PvdA betreft zouden er allereerst extra P&R parkeerplaatsen bij NS station Maarssen moeten worden gerealiseerd. Verder zou de eigenaar van het winkelcentrum, WinterTrust, wat de PvdA betreft het betaald parkeren regime in de parkeergarage moeten afschaffen. Met de extra mogelijkheden die WinterTrust wordt geboden in het nieuwe bestemmingsplan (het bouwen van onder meer diverse woontorens), mag er ook iets van hen worden terugverwacht. Het gratis openstellen van de parkeergarage zou een mooie tegemoetkoming kunnen zijn voor de inwoners van Maarssenbroek.

Op 22 november organiseerde de PvdA Stichtse Vecht een inloopbijeenkomst in de wijk Bisonspoor. Aan deze bijeenkomst namen 25 bewoners deel. Grootste zorgpunten bij bewoners zijn parkeren, bereikbaarheid, leefklimaat en de hoogte van de woontorens. Het verslag van de inloopbijeenkomst is hier te downloaden.

Zie verder ook het TV-item bij RTV Utrecht eerder deze week over de parkeerproblematiek in de wijk Bisonspoor: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1849353/parkeerproblemen-in-maarssenbroek-ik-rijd-soms-wel-20-minuten-rond-voor-een-plaatsje.html