In Stichtse Vecht volwaardige keuzevrijheid tussen Zorg in Natura en Persoonsgebonden Budget

16 juni 2018

De Wmo en de Jeugdwet kennen de mogelijkheid van ‘Zorg in Natura’ versus een ‘Persoonsgebonden Budget’ (PGB). Door een PGB kunnen zorgvragers de beschikking krijgen over een geldbedrag, waarmee zij de gewenste zorg zelf kunnen aankopen. Het voordeel van een PGB is dat de zorg mogelijk beter afgestemd kan worden op datgene wat de zorgvrager nodig heeft, bijvoorbeeld doordat er al een persoon is die men kent, met wie een klik is, en die over de juiste specifieke expertise beschikt. Een PGB maakt het soms mogelijk om beter maatwerk te leveren. En maatwerk leveren was de hoofdgedachte van de nieuwe sociale wetten (Wmo en Jeugdwet) vanaf 2015.

 

Het laatste jaar zijn over het hele land steeds meer signalen dat, door de angst voor fraude, gemeenten steeds minder overgaan tot het verstrekken van Persoonsgebonden Budgetten omdat de eisen om daarvoor in aanmerking te komen, steeds verder worden aangescherpt. Voor ‘budgethouders’ zou het bijna niet meer te doen zijn om een dergelijk budget aan te vragen, ook al neemt de Sociale Verzekeringsbank taken over bij het beheer.

 

De PvdA Stichtse Vecht wilde weten hoe het in onze gemeente gesteld is met het aantal toegekende PGB’s en of er net als landelijk een dalende trend is te zien en scherpere eisen worden gesteld. Om daarover meer te weten te komen stelde de PvdA een aantal vragen.

Het bleek dat ook in Stichtse Vecht een dalende trend is te zien in het aantal toegekende PGB’s voor begeleiding en huishoudelijke hulp in het kader van de Wmo. T.a.v. de vervoersvoorzieningen en een rolstoelvoorziening in het kader van de Wmo is echter een stíjging van het aantal PGB’s te zien, evenals voor voorzieningen voor de jeugd (vooral de ambulante begeleiding).

In Stichtse Vecht blijkt een volwaardige keuzevrijheid tussen een verstrekking in natura en een PGB te bestaan. Er zijn géén gevallen bekend waarbij een eenmaal aangevraagd PGB werd afgewezen.

 

Voor de uitvoering van het PGB kent de gemeente Stichtse Vecht uitvoeringsregels. Deze uitvoeringsregels staan op de website van de gemeente onder ‘Vergoeding hulp en zorg/Lokale regelgeving’.

 

De beantwoording van de vragen van het college maakt echter niet duidelijk in hoeverre de mogelijkheid van ‘onafhankelijke cliëntondersteuning’ benut wordt voor hulp bij het invullen van de formulieren voor een PGB. Mogelijk kan de gemeente daarover beter communiceren. Als PvdA gaan wij daarover in gesprek met de wethouder. Want het mag niet zo zijn dat mensen om redenen van administratieve aard afzien van de mogelijkheid dat een PGB kan geven om maatwerk te krijgen.

 

Voor de gestelde vragen van de PvdA Stichtse Vecht en de antwoorden daarop van het college, klik hier