Begrotingsbehandeling 2019

15 november 2018

De raadsvergadering op dinsdag 13 november stond in het teken van de begroting 2019. De eerste begroting van het nieuwe college. De begroting is een uitwerking van het begin oktober vastgestelde Collegewerkprogramma. Voor de PvdA Stichtse Vecht belangrijke thema’s voor 2019 zijn onder meer het Sociaal Domein, sociale woningbouw, duurzaamheid, een inclusieve samenleving en de leefbaarheid in wijken en kernen.

 

Prioriteiten die de PvdA fractie Stichtse Vecht naar voren heeft gebracht zijn:

  • het terugdraaien van de structurele bezuiniging op het Sociaal Domein
  • minimaal 30% sociale huurwoningen bij nieuwbouwprojecten
  • de transformatie binnen het sociaal domein, waarbij inwoners zeker kunnen zijn van goede voorzieningen en liefdevolle zorg en ondersteuning
  • uitvoering geven aan het regenboog stembusakkoord
  • het bevorderen van het leefklimaat voor de 12.000 inwoners langs de Zuilense Ring

 

Door de PvdA Stichtse Vecht zijn ook een aantal moties/ amendementen (mede) ingediend.

De ingediende moties en amendement zijn na te lezen op de website van de gemeenteraad: https://raadsinformatie.stichtsevecht.nl/Vergaderingen/Raad/2018/13-november/19:30

 

De gemeenteraad heeft ingestemd met het amendement “herinvesteren op het programma Sociaal Domein” van PvdA en CDA waarbij de structurele bezuiniging van 60.000 euro op het sociaal domein wordt teruggedraaid. Ook het amendement van de PvdA dat vraagt om meer aandacht en actie voor leefbaarheid rondom de Zuilense Ring is aangenomen.

 

Zeker zijn dat je jezelf kunt zijn! De PvdA staat voor een inclusieve samenleving. Daarom waren wij mede indiener van de motie “Kleur geven aan het Regenboogakkoord”.

 

Lees hier de gehele bijdrage van de PvdA bij de begrotingsbehandeling 2019.

 

Begroting 2019 – Algemene beschouwingen PvdA Stichtse Vecht

 

Voorzitter,

 

Begin oktober heeft de gemeenteraad ingestemd met het Collegewerkprogramma. De begroting 2019 is een nadere uitwerking van dit document.

 

Zoals we bij de behandeling van het Collegewerkprogramma al aangaven is de PvdA tegen de structurele bezuiniging op het minimabeleid (huisraadregeling) en de incidentele bezuinigingen in 2019 op mantelzorg en gebiedsgericht werken.

 

De PvdA fractie ziet andere mogelijkheden om tot een sluitende begroting 2019 te komen. Wij hadden de incidentele bezuinigingen graag opgevangen door te temporiseren op het budget voor digitalisering en data gestuurd werken. Helaas bleek hiervoor bij de behandeling van het CWP geen meerderheid voor te vinden binnen de gemeenteraad.

 

Om de structurele bezuiniging van 60.000 euro op het minimabeleid grotendeels terug te draaien zullen we straks een amendement indienen (samen met het CDA) om het netto voordeel uit septembercirculaire van gemeentefonds 2018 hiervoor in te zetten. Dit maakt het mogelijk om deze gelden de herinvesteren in het programma sociaal domein en ten goede te laten komen van inwoners die zorg en ondersteuning nodig hebben.

 

Voorzitter,

 

2019 is een belangrijk jaar voor Stichtse Vecht als het gaat om het herijken van het volkshuisvestingsbeleid. Om echt iets te doen aan de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen (12-14 jaar) zal het roer om moeten. Belangrijke kaderstellende documenten hiervoor zijn de Woonvisie en de Huisvestingsverordening. De recent georganiseerde raadsconferentie heeft de urgentie duidelijk gemaakt en leverde concrete handvatten om hiermee als gemeente aan de slag te gaan. De PvdA gaat ervoor! Sociale woningbouw en hierbij minimaal 30% sociale huurwoningen bij nieuwbouwprojecten, heeft wat ons betreft topprioriteit de komende jaren. Hierbij moeten we als gemeente samen en actief optrekken met de woningcorporaties. Motie M9, die oproept om elke 2 maanden (wat ons betreft mag het zelf 1 x per maand) overleg te voeren met de woningcorporaties over de wijze waarop de sociale woningvoorraad op een zo kort mogelijke termijn kan worden aangevuld, zullen wij dan ook van harte ondersteunen.

 

Voorzitter,

 

Ook op het terrein van het Sociaal Domein gaat we een spannende periode tegemoet. De bodem van de risicoreserve sociaal domein is in zicht. Bij de behandeling van de financiën in het sociaal domein in de raadscommissie op 16 oktober jl. werd door het College geconstateerd dat de transformatie binnen het sociaal domein landelijk, maar ook in Stichtse Vecht later en langzamer op gang komt. Dit is onder andere het gevolg van de complexiteit van de vraagstukken en de omstandigheid dat het vaak lastig is om veranderingen door te voeren. Echter de middelen om de transformatie door te zetten zijn op. Is het college met de PvdA van mening dat er op grond hiervan juist extra geïnvesteerd zou moeten worden om de transformatie binnen het sociaal domein succesvol te laten plaatsvinden? Immers hierbij geldt dat de kosten uitgaan voor de baten. De PvdA zal zich blijven inzetten voor het sociaal domein, zodat inwoners zeker kunnen zijn van goede voorzieningen en liefdevolle zorg en ondersteuning. Nu en in de toekomst!

 

Voorzitter,

 

De fractie van de PvdA Stichtse Vecht staat voor een inclusieve samenleving. Voor de verkiezingen hebben we als partij dan ook het Regenboog Stembusakkoord mede ondertekend. Om de daad bij het woord te voegen (Een niet nader te noemen andere partij zou zeggen; Doen wat je belooft J), vinden we het belangrijk dat er uitvoering gegeven gaat worden aan dit Regenboog Stembusakkoord. Inwoners van Stichtse Vecht moeten er zeker van kunnen zijn dat zij zichzelf kunnen zijn. Om die reden zijn we mede indiener van de motie Kleur geven aan het Regenboogakkoord.

 

Voorzitter,

 

Tot slot willen we stilstaan bij de Zuilense Ring. Vorige week werden we geïnformeerd over het voorstel van Gedeputeerde Staten n.a.v. het omgevingskwaliteitsonderzoek Zuilense Ring. Het voorstel van GS stelt ons zeer teleur. Er moet echt meer gebeuren om het leefklimaat voor de 12.000 inwoners langs de Zuilense Ring te bevorderen. In de begroting 2019 lezen we behoudens een passage over de luchtkwaliteit niets over de ambities en acties van het College in 2019 e.v. ten aanzien van de Zuilense Ring. Om die reden dienen we een amendement in om alsnog een tekstpassage toe te voegen aan de begroting. Deze tekstpassage sluit aan op de eerdere ambities in de begroting 2018 en het Collegewerkprogramma. Wij hopen dat dit amendement op een brede steun kan rekenen.

 

Maarten van Dijk, fractievoorzitter PvdA Stichtse Vecht

Waar ben je naar op zoek?